I sidste uge var jeg til et rigtig fint arrangement på Nimb i København (desværre uden min partner in crime, som ferierer i det spanske).
Arrangementet handlede om huden, og om udvikling af kontaktallergi gennem huden. Til stede var Decubal, som har været med til at skrive en lille bog om huden møntet på fagpersoner (og som jo også er kendt for at lave produkter uden unødig og potentielt allergifremkaldende kemi), AllergyCetifieds ene grundlægger og knalddygtige toksikolog, Ewa Daniél, som også har været co-writer på bogen om huden, og en repræsentant fra Forbrugerrådet Tænk (I ved, dem med Kemiluppen).
Alt i alt et lækkert lineup med top-lækker “Nimb Afternoon Tea”, som er et famøst te-bord man næsten kun kan drømme om. Så var rammerne ligesom lagt til en god og lærerig eftermiddag.
Men hvad lærte jeg så?
Altså jeg ved sådan set ikke, om jeg fik en kæmpe åbenbaring. Jeg har hørt det meste før, men det er altid dejligt at blive be – eller afkræftet i dét, man ved. Og måske lige blive mindet om noget, man havde glemt. 😉 Det dejligste var egentlig den store spørgelyst og ivrige debat, der blev skabt i dette forum af interesserede deltagere. Nogle med mere viden om huden end andre, og mange af os med forskellige personlige holdninger. Altid spændende at blive udfordret lidt!
Det vigtigste jeg synes jeg vil dele med jer kommer herunder.
- En kontaktallergi kan opstå fra nærmest alt, som huden er i kontakt med. Det drejer sig meget om, hvor tit og hvor meget, man er i kontakt med stoffet, Og så handler det også i høj grad om, hvor allergent stoffet er – altså hvor stor risiko der er for at udvikle allergi. Nogle kendte syndere her er fx parfume og konserveringsstoffet MI, som man især begyndte at konservere med efter “parabene-hysteriet”. Det er blevet forbudt i leave-on produkter nu, altså produkter som fx creme. Men det kan stadig findes i fx maling (som afgiver MI i op til 42 dage efter man har malet!
- En kontaktallergi udvikles normalt på 1-2 døgn. Dvs. at hvis du tager en creme på, og den med det samme klør eller bliver rød, vil det mere være et udtryk for, at huden er reaktiv end at den er allergisk.
- En ny tendens man ser er, at mange mindre børn udvikler allergi over for indholdsstoffer der kommer fra naturlige ingredienser. Det er blevet meget populært at bruge naturprodukter, og det er heller ikke nødvendigvis skidt, men der kan være rigtig mange allergener i naturlige produkter. Så man skal ikke nødvendigvis tro, at økologiske/naturlige produkter er bedre end kemisk fremstillede.
- Forbrugerrådet Tænk påpegede den såkaldte “Cocktaileffekt”, som går ud på at man måske bør begrænse sin eksponering for eventuelt allergifremkaldende stoffer i fx sit hjem (rengøringsmidler, maling osv.), sin hudpleje, sin makeup mm. Ingen kan undgå allergifremkaldende stoffer fuldstændig, og nogle tilvælger også at have det i fx sin hudpleje. Der anbefalede hun så, at man skal overveje om det er noget man bruger hver dag og i store mængder – fx bodylotion – kunne det gøres mere allergivenligt? Eller kan man måske skifte lidt mellem produkter, så man ikke udsættes for de samme allergener hver dag?
Mine tanker omkring emnet er naturligvis, at der ER noget om snakken. Men jeg synes også, at man skal sætte lidt spørgsmålstegn og undres. Være lidt kritisk. Fx kan man jo ikke være sikker på, hvordan folk reagerer på alle de “nye” konserveringsmidler om nogle år? De kan jo ligeså godt vise sig også at være allergifremkaldende, især når brugen pludselig intensiveres fordi andre konserveringsmidler bandlyses. Som et eksempel kan vi jo tage parabenerne, som folk har været (og er) hysteriske omkring. To af parabene-typerne er jo nogle af de mest sikre og gennemtestede konserveringsmidler overhovedet! Men det er nærmest umuligt at sælge hudpleje med parabener i dag.
Mit bedste råd er, at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft.
Skift lidt mellem produkterne, og vælg nogle af dem uden kendte allergener. Personligt er jeg fx gået over til deodorant uden parfume, men til gengæld vil jeg ikke gå på kompromis med min hudpleje, hvor jeg eeeeelsker at det dufter lidt. Så vælger jeg i stedet at skifte lidt, så eksponeringen ikke er konstant.
Og så glæder jeg mig simpelthen så meget til at læse bogen “HUD” – og dele guldkornene med jer 😉
– Mia, Apoteksbloggers