Jerntilskud under graviditet og generel jernmangel

Jeg har selv både taget jerntabletter under min graviditet og nu på grund af jernmangel. Jeg ved om nogen, at der kan være forskel på hvilke jerntabletter man indtager. Både i forhold til hvor meget jern man faktisk optager i kroppen og også om man oplever forstoppelse af jerntabletterne. Jeg led generelt meget af forstoppelse under min graviditet og kunne slet ikke overskue at jerntabletterne skulle forværre det. Derfor gik jeg over til jerntabletterne fra Abblo pharma og det gjorde bare en kæmpe forskel.

ABBLOS jerntabletter indeholder nemlig en anden jernforbindelse end de gængse produkter på markedet, som er langt bedre optagelig og som gør at at du ikke skal tage så høj en styrke som normalt.

Fordelene ved Abblo jern er, at du kun skal tage 1 tablet daglig, tabletterne er uden farvestoffer, vegetariske og smager ikke af jern. Tabletterne er meget små og derfor nemme at sluge. Derudover kan ABBLO jern, tages sammen med kalk, i modsætning til traditionelt jerntilskud.

Hvis du vil læse mere ”nørdet” om Abblo jern, så læs med herunder

Jern er vigtigt for kroppens evne til at transportere ilten rundt i blodet. Jernmangel er meget normalt i Danmark, især blandt kvinder. Kroppen taber hele tiden jern. Mest hos kvinder, når de har menstruation. Derfor har kvinder et øget behov for jern [1]. Jernmangel ibland kvinder ses næsten I alle aldersgrupper, men hyppigst er forekomsten for kvinder i alderen 20-40 år, hvor ca. 33% af kvinder lider af jernmangel. Teenagepiger er også en udsat målgruppe for jernmangel, i det de unge kvinder fortsat vokser og udvikler sig, samtidig med at de menstruerer. Omkring 15% af alle teenagepiger har jernmangel. Den største risikogruppe for at udvikle jernmangel er gravide, ca. 75% af alle kvinder har ikke store nok jerndepoter til at gennemgå en graviditet, uden at tage jerntilskud. Ældre kvinder i præ-overgangsalderen kan opleve at ændringerne i hormonbalancen, der medfører uregelmæssige, kraftige og langvarige blødninger, hvilket kan føre til blod- og jernmangel. Heraf har ca. 30% af disse har lave/små jerndepoter[2].

Vegetarer: vegetarer har en høj forekomst af udtømte jerndepoter, hvilket indikerer med ferritin værdier under specificerede grænseværdier. I de fleste tilfælde var de anvendte grænseværdier under WHO’s kriterier for jernudtømning (ferritin)

Der findes forskellige styrker af jern,

I ABBLO-serien findes

ABBLO JERN 50 mg

• ABBLO stærk Jern er til personer, der af lægen eller anden sundheds-professionel, er blevet vejledt at indtage et stærkt jerntilskud.

• ABBLO Jern bidrager til immunsystemets normale funktion, og dannelse af røde blodlegemer.

• ABBLO Jern er meget små tabletter, som kan tages sammen med mad.

• Tabletterne kan også let knuses, og blandes med mad, yoghurt, saft eller lignende.

ABBLO JERN 25 mg

• ABBLO Jern er målrettet menstruerende kvinder, teenager, bloddonorer og vegetarer/veganere, der i dagligdagen har behov for jerntilskud.

• ABBLO Jern bidrager til et normalt energistofskifte, og til at mindske træthed og udmattelse.

• Symptomer på jernmangel: Træthed, hovedpine, svimmelhed, og evt. åndenød ved fysiskanstrængelse. Hos kvinder er kraftig menstruation en hyppig årsag til jernmangel.*

Gravid JERN 25 mg

• ABBLO Gravid Jern er tilpasset i styrke, så den gravide kun skal tage 1 tablet dagligt.

• ABBLO Jern anbefales Gravide fra 10 graviditetsuge.

• ABBLO Jern spiller en rolle i celle- delingsprocessen, og bidrager til nervesystemets normale funktion.

• Danske undersøgelser har vist, at ca. 20% af de gravide udvikler jern-mangelanæmi sidst i graviditeten, hvis de ikke tager jerntilskud.


[1] https://www.apoteket.dk/sundhed/oversigt-over-vitaminer-og-mineraler/jern Hvem har oftes jernmangel

[2] **Sundhed.dk / Apoteket.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.