Anbefalinger til kolik og maveproblemer hos spædbørn

I vores dagligdag på apoteket har vi virkelig mange forældre der søger gode råd til deres spædbørn, og i dag sætter vi fokus på ondt i maven, luft i maven/kolik hos babyer. Så sæt dig godt til rette, for der er meget at fortælle 😉

Tilværelsen som nybagte forældre kan være udfordrende, og med en lille én derhjemme der bare græder uden man aner hvorfor, får mange forældre til at tænke om deres barn “fejler noget”. Vi anbefaler selvfølgelig altid, at man taler med sin sundhedsplejerske først, som jo følger barnet og kender barnet bedre. Dog kan apoteket i mange situationer være en kæmpe hjælp, da vi kender til de nyeste midler der forhandles, til at afhjælpe de forskellige gener baby måtte have. Jeg kan personligt fortælle, både fra min erfaring fra dagligdagen på apoteket, men også af erfaring med min egen søn (der virkelig har bøvlet med maven), at der oftest er hjælp at hente! Det er bare ikke altid nemt at vide hvor man skal begynde. Jeg vil forsøge at give mine bedste råd til trælse baby-maver herunder:

Mælkesyrebakterier
Gå i gang med mælkesyrebakterier med det samme! Der kan være mange grunde til, at baby er ked af det, men det skader ikke at forsyne barnet med de gode bakterier. Tilførsel af mælkesyrebakterier øger modstandsdygtigheden mod de dårlige bakterier, og optimerer tarmfunktionen. Der bliver forsket så meget inden for dette område, og vi ser virkelig fantastiske resultater, både med små og store børn som får disse bakterier. Min søn led så meget af forstoppelse fra han var helt lille, at vi var nødt til at behandle det med lægemidler, men mælkesyrebakterierne har virkelig gjort en kæmpe forskel. Da han var lille, fik han det produkt der hedder “Lactocare baby.” Det er en kombination af d-dråber og mælkesyrebakterier. Ved at give dette produkt skulle vi heller ikke huske flere forskellige produkter hver dag. I dag får han stadig mælkesyrebakterier, nu er det bare en lille tyggetablet, der smager af vanilje. Den er formet som en bamse og er fra firmaet Duolac. Vi kan virkelig se på hans afføring hvis vi glemmer dem bare i en kort periode, så noget sker der altså.

D-dråberne kan også give bøvl
Et andet råd kan være, at kigge på de D-vitaminer du bruger til hverdag. D-vitaminer er blandet ned i en olie. I mange år har man anvendt kokosolie i langt de fleste produkter på markedet. For de fleste børn fungerer dette også helt uden problemer. Hos få børn kan kokosolie dog give mavegener, hvorfor man derfor kan forsøge med en anden variant. “Lactocare Baby”, som jeg nævnte ovenfor, er lavet på solsikkeolie. Har dit barn maveproblemer, vil vi alligevel altid anbefale mælkesyrebakterier, og på den måde forsøger du hermed også med en anden form for olie i d-vitaminen. Alternativt har firmaet “Multi-Tabs” for nyligt ændret deres D-vitamin, så den nye variant kun indeholder palmekerneolie i stedet for kokosolien.
Vi ser også mange der vælger en udgave der indeholder jordnøddeolie, men vi vil helst anbefale d-dråber med palmekerneolie eller solsikkeolie, da jordnøddeolie muligvis kan frembringe allergi, hvis forældrene selv er allergisk disponerede.

Kolik og andre mave-problemer
Hvis dit barn har meget luft i maven, ville jeg udover mælkesyrebakterier, anbefale produktet Windi. Det er en naturlig løsning, der hjælper baby med at slippe af med luft i maven. Windi er et engangskateter, der ved indføring i endetarmen, udligner det tryk, der kan udvikle sig i tarm og mave hos kolikramte spædbørn. Windi er designet således, at spidsen er lang nok til at passere ringmusklen, der holder gasserne tilbage, og samtidig sikrer designet, at den ikke kan indføres for langt. Evt. afføring opsamles i kateterets midterstykke. Den kan med andre ord  ikke bruges forkert, så man skal på ingen måde være bange for at bruge det – det er harmløst. Man masserer bare maven og kan nærmest høre luften komme ud når det bruges. Er det ikke luft der sidder og generer i det nederste af tarmene, ja, så virker det jo bare ikke – ingen skade gjort!

En anden mulighed er et helt nyt produkt fra apoteket, (og som jeg personligt ønsker havde været på markedet, dengang min dreng var lille) er produktet Kolicin Bifibaby. Det forhindrer og lindrer de symptomer babyer får ved kolik samt ved refluks/hvis baby gylper meget. Det virksomme stof i produktet er “natriumalginat”. For at det ikke bliver for avanceret, kan jeg sige kort, at natriumalginat virker ved at sætte sig som et beskyttende lag på tarmens slimhinder og samtidig laver det en barriere på mavesækkens indhold, så syre/gylp/refluks ikke løber op i spiserøret.  Produktet indeholder også en masse mælkesyrebakterier. Jeg tror virkelig på, at vi her har et produkt, som sundhedsplejerske/læge vil anbefale i fremtiden. Der er samtidig ikke noget skadeligt for barnet i produktet, så det er helt klart værd at forsøge sig med, inden man er ved at blive gråhåret før tid. I “gamle dage” anbefalede man det der hedder mylicon dråber. Det er man gået væk fra, og vi har hidtil manglet et alternativ til de stakkels forældre, der gerne vil hjælpe deres barn. (Mylicon dråber kan dog stadig fås fra apoteket, det er bare blevet receptpligtigt og skal fremstilles “specielt til dig”, hvilket i nogle tilfælde kan forårsage ventetid.)

Et sidste godt råd, er at give dit barn baby-massage. Vi gik meget til zone-terapi med vores søn, men man kan også supplere med at give baby en god massage derhjemme.

Apoteksbloggers er på ingen måde sponsoreret! Dette er vores egne erfaringer og faglige viden fra vores hverdag.

-Maria, Apoteksbloggers

 

28 tanker om “Anbefalinger til kolik og maveproblemer hos spædbørn

 1. Fru Hansen siger:

  Super godt indlæg at støtte sig til, når man står der som nybagt, træt, overvældet mor/forældre.
  Zoneterapi, osteopati, kraniosakralterapi, you name it! Der er mange gode muligheder for at afhjælpe symptomerne. En slyngevugge er osse skøn. Jeg ville ønske at Lactocare Baby var lanceret tidligere, for det er jeg sikker på ville have hjulpet os.
  Dejlig søndag til Jer!

 2. Pernille siger:

  Dejligt med nogle konkrete råd! Tak 🙂

  Kan man både give mælkesyrebakterier som bio Gaia eller lactocare og kolicin bifibaby?

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Pernille. Tak for ros. Det kan du sagtens gøre! Det kan dog være en god ide at starte med biogaia eller Lactocare baby (altså mælkesyrebakterier) først, og hvis det ikke har effekt så lægge bifibaby oveni.
   Mange hilsner Mia

 3. Camilla siger:

  Vi er startet på mælkesyrebakterier i form af dicoflor. Vi er under udredning for refluks på børneafdelingen men der er ventetid. Så jeg overvejer at prøve kolicin bifi plus dråberne mod refluks, må man give begge dele eller skal jeg stoppe dicoflor dråberne hvis jeg starter på kolicin ?

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Camilla. Tak for din henvendelse. jeg ville også tænke det var en idé at prøve Kolicin dråberne hvis din baby har refleks. Jeg synes du skal holde pause med dicoflor i mellemtiden da der er rigeligt med mælkesyrebakterier i selve produktet fra kolicin. En børnelæge ville umiddelbart kunne anbefale dig højere indhold af mælkesyrebakterier eller forskellige stammer af mælkesyrebakterier. Hvis du har ydeligere spørgsmål så skriv gerne til kontakt@apoteksbloggers.dk. Min første dreng. led også meget af refleks så jeg har stor forståelse for det i går i gennem med jeres baby. Alt held og lykke. Jeg håber i får en hurtig udredning.

   vh
   Maria Apoteksbloggers

 4. Louise siger:

  Hej. Er der forSkel på duolac og biogaia D dråberne? 🙂 og hvilken ville i anbefale hvis det var til en baby med meget
  Luft i maven?

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Louise, undskyld sent svar. Der er nogle kommentarer fra ca. samme periode vi har misset, så ved ikke om der har været noget i vejen med vores system. Beklager meget.
   Den eneste forskel er typen af mælkesyrebakterier, som er tilsat. Generelt er det en god idé at skifte lidt mellem de forskellige typer, så man får kultiveret forskellige arter af mælkesyrebakterier i tarmene.
   Der er ikke noget korrekt svar på hvilken, du bør vælge til det formål. Så skift lidt imellem dem. Håber det er blevet bedre med din søns mave allerede (det er jo ofte kun de første måneder) <3
   Mange hilsner fra Mia

 5. Therese Tangsgaard siger:

  Hejsa,
  Tusind tak for de gode og konkrete råd. Jeg har lige et spørgsmål til brugen af Komicin Bifibaby, hvis man gerne vil prøve det skal man sp fortsætte med D-dråberne (vi bruger i forvejen Lactocare Baby)?
  På forhånd tak

  Mvh Therese

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Therese.
   Du skal fortsætte med d-vitaminer, men kan evt. trappe lidt på med Kolicin eller købe en almindelig d-vitamin til dit barn i den periode. Helt små babyer kan godt have det svært i maven med alt for mange mælkesyrebakterier på en gang. De stærke mælkesyrebakterie-produkter anbefales normalt også med en lille optrapning. Det er ikke farligt, blot en anelse i overkanten for nogle babyer. Håber det gav dig svar 🙂 Kh M&M

 6. Lone siger:

  Hej. Ved i hvorfor mylicon er taget af markedet? Jeg ved man kan købe dem fra udlandet, men er de taget af markedet PGA bivirkninger eller senfølger?

  • apoteksbloggers siger:

   Mylicon kan stadig fås på recept og bestilles ved det man kalder “magistrel produktion” til apoteket. Jeg husker at man gik væk fra at anbefale det for nogle år siden, men husker ikke om det var fordi man ikke mente det var “godt” for babyer. Kan prøve at høre mine kollegaer ad hvorfor det udgik fra et købe det i håndkøb. Som sagt kan du købe det via recept eller på udenlandske hjemmesider. Vi anbefaler i dag mælkesyrebakterier, “Windi”, som er et produkt til at få luften ud af tarmene og evt alternativ terapi samtidig som fx zoneterapi og massage.

   Mvh Maria
   Apoteksbloggers

 7. Ditte Kragballe siger:

  Hej.
  Er der noget erfaring der siger at det er bedre at give mælkesyrebakterier direkte til barnet end selv at tage det, og så går det i mælken?
  Tog probiotic 10 + med vores første barn og hun havde ingen problemer, men vores søn på nu 7 uger lider meget af mavekneb på trods af at jeg tager det samme.
  Lad mig høre hvad i synes?
  Mvh

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Ditte.
   Beklager sent svar.
   Jeg kender ikke umiddelbart til nogle studier der viser at det ene skulle være bedre end andet. Men jeg tænker, at det vil være mere koncentreret, det man giver baby direkte. Og så kan din modermælk være en ekstra booster.
   Hvis det er direkte kolik-agtige symptomer, så er der nogle ret fine studier på Bio-Kult Infantis, og ellers er dråberne fra Zelactin også gode som et ekstra tilskud mælkesyrebakterier.
   Kh fra os

 8. Anette siger:

  Jeg har lige købt kolicin bifibaby til min søn på 7 uger. Han gylper meget og har meget luft i maven. Men han har ikke kolik.
  Er kolicin bifibaby et relavant produkt at anvende til ham?

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Anette. Først: Stort tillykke med baby! Kolicin Bifibaby giver rigtig god mening til din søn, da den især er velegnet til refluks/gylp. Så krydser jeg fingre for at det virker! Bliver han ammet, eller får han erstatning? Hvis han får erstatning, findes der også udgaver som er lavet specielt til børn der gylper meget. Held og lykke med det hele. Kh Mia.

 9. Bianca siger:

  Hej

  Jeg vil gerne prøve at give bifibaby sammen med d dråber med mælkesyrebakterier fra Semper (bio Gaia). Er der for meget mælkesyrebakterier til en dreng på 2 uger?

  • apoteksbloggers siger:

   “Semper laver også almindelige d-dråber, så hvis du vil være sikker på at tarmene ikke “får for meget at arbejde med“, kan du evt skifte den til udgave uden mælkesyrebakterier og så give bifibaby ved siden af. Med det sagt kan tarmene normalt godt holde til mange mælkesyrebakterier, så du kan også prøve dig lidt frem.

   Alt held og lykke og håber det hjælper.

   Mvh Maria
   – Apoteksbloggers

 10. Tri e siger:

  Hejsa, min datter på 4 uger lidet af silent refluks. Hun er pt i behandling for trøske med svampe middel.
  Derudover har jeg købt gastro cure baby men har læst en del om bifi dråber. Hvilken en er bedst?

  • apoteksbloggers siger:

   Hejsa.

   Bifibaby indeholder også mælkesyrebakterier, det gør Gastro cure ikke. Men hvis problemet primært er silent refklus, vil jeg faktisk vurdere at Gastro cure er et bedre produkt til netop dette. I Gatro cure er der flere virksomme stoffer der virker til mavesyre/rekluks. Samtidig indeholder gastrocure også simeticon,der kan være til afhjælpe “luftboblerne”, det tit også kan drille i de små baby-maver 🙂

   Mvh Maria
   Apoteksbloggers

 11. Isabella siger:

  Hej
  min søn på 2 måneder har rigtig meget luft i maven, og faktisk er det hen over uger blevet værre og værre. Jeg startede med at amme fuld tid men måtte supplere med modermælkserstatning på flaske. Det er jeg gået fra igen fordi han havde så ondt, så nu fuld ammer jeg igen og malker ud istedet. Men han har forsat meget ondt, og har fået af vide ved lægevagten han har kolik. Jeg købte D-dråber med mælkesyrebakterier som han fik en kort periode da det ost var med til at gøre han skrige ture værre, så dem er jeg gået fra nu. Hvad kan jeg gøre nu for at hjælpe min baby godt på vej? han sover dårligt, kan ikk rigtig koncentrere sig om at spise fra bryst når det gør ondt, og det gør mere og mere ondt på ham og man kan høre luften i den stakkels lille mave.

  • apoteksbloggers siger:

   Jeg tænker der er flere ting der kan spille ind. Du er velkommen til at skrive direkte til min mail
   Kontakt@apoteksbloggers.dk

   Evt kunne du afprøve et produkt der hedder gastronomi cure baby. Ved ikke om du kender det ellers har forsøgt med det?

   Mvh Maria
   Apoteksbloggers

 12. Katrine siger:

  Har købt gastro cure til min baby og der står 2-3 ml efter spisning kan dog ikke finde ud af om det er en gang om dagen eller efter hvert måltid? Ved du det ?

   • Samina siger:

    Jeg er i tvivl om hvor ofte man skal give gastro Care til babyer under 5 kg?ner det virkelig efter hver amning? Og hvor meget skal de have når de er over 5 kg? Min pige vejer 4,6 kg

    • apoteksbloggers siger:

     Hej Samina.
     Spædbørn under 5 kg anbefales følgende dosis:
     2,5 ml-3 ml, 5-10 minutter efter spisning eller efter lægens anbefaling.
     I tilfælde at af barnet gylper efter indtagelse af produktet, bør man give yderligere en dosis på 1 ml

     Mvh Maria
     Apoteksbloggers

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.