MÆND! I dag taler vi om sædkvalitet og kosttilskud

Øg fertiliteten

I dagens blogindlæg handler det om mænd og projekt baby, for mænd kan faktisk også forberede sig med forskellige tiltag, når man ønsker familieforøgelse. På apoteket har vi desværre virkelig stor erfaring for, at det kun er kvinder der begynder med kosttilskud når der planlægges graviditet. I dag kigger vi så lidt på mændene, for hvad kan de selv gøre?

Undersøgelsen af sædkvaliteten?
Ca. 20% af alle mænd har faktisk dårlig sædkvalitet. Den dårlige sædkvalitet er én af hovedårsagerne til, at 10% af alle par har problemer med at blive gravide. Mange mænd er altså ikke særlig positivt stemt ved tanken om at skulle op og “hygge” sig med et blad og en kop på en klinik. Ja det er altså bare den ærlige konklusion, at mænd for det første ikke er til at drive til lægen og dernæst skulle have undersøgt deres sædkvalitet… hell no 😉 !
Vi er for nyligt på apoteket begyndt at sælge hjemmetest til at tjekke sædkvaliteten, og vi anede virkelig ikke, at dette var en mulighed. Vi tror egentlig, at mange mænd (og deres partnere) gerne vil vide hvordan “sæd-situationen” er. Derfra kan man jo forholde sig til, om man selv kan/skal forbedre den. For næste spørgsmål er jo så, kan man overhovedet det?

Test derhjemme
Det er for nogle grænseoverskridende at skulle besøge et hospital eller en fertilitetsklinik for at skulle blive testet, og derfor kan man købe en sædkvalitets-test til hjemmebrug. De fleste eksisterende tests kan desværre ikke måle sædkvaliteten, men kun sædkvantiteten idet de måler på hvor mange totale sædceller der er til stede, og ikke på selve sædcellernes kvalitet.
På mange apoteker er man begyndt at forhandle produktet “SwimCount”. Det er den første hjemmetest, der rent faktisk kan måle sædkvaliteten! Det er da smart 😉 SwimCount virker ved at måle hvor mange sædceller der kan svømme (dvs. de progressive motile sædceller), hvilket er essentielt for at kunne gøre en kvinde gravid. SwimCount giver dig derved et hurtigt svar på, om der er noget i vejen med din sædkvalitet, og hvis dette er tilfældet, bør du naturligvis få foretaget en fuld undersøgelse på et hospital eller en fertilitetsklinik. SwimCount er en hjemmetest der på 30 minutter måler din sædkvalitet. SwimCount er en patenteret, danskudviklet og -produceret sædkvalitetstest, som adskiller sig fra andre tests ved at kunne separere de progressive motile sædceller fra alle andre celler (fx døde sædceller, ikke-motile sædceller, hvide blodlegemer osv.) i en sædprøve. Farvereaktionerne der forekommer på testen, er et direkte udtryk for antallet af progressive motile sædceller i sædprøven, og dermed mandens fertilitetspotentiale. Stifterne af firmaet har 15 års erfaring med tests og behandling af barnløshed.
Efter 30 minutter kan du på SwimCount se om din sædkvalitet er over eller under WHO’s grænseværdi for dårlig/god sædkvalitet (5 millioner motile sædceller per milliliter). SwimCount er 96% præcist når resultaterne fra SwimCount sammenlignes med det resultat en fertilitetslæge vil måle. Vi vil – som før nævnt – altid anbefale at gå til lægen og blive udredt yderligere ved nedsat sædkvalitet, men nu har du muligheden for at teste det derhjemme i trygge omgivelser.

Man har også i mange år undersøgt om forskellige kosttilskud overhovedet har nogen effekt på sædkvaliteten – Sundhedsstyrelsen har ingen direkte anbefalinger, men vi har nørdet lidt og er kommet frem til, at der er nogle ting, man selv kan gøre for at forsøge at forbedre sædkvaliteten:

Selen
Når det gælder sædcellernes bevægelighed, det der også kaldes motilitet, har forskning vist at et dagligt tilskud af mineralet selen har betydning for dannelse af normale sædceller, samt øger sædcellernes motilitet. Det viser sig, at et lavt selenindhold i sædvæsken øger risikoen for nedsat frugtbarhed. Det skyldes, at selenafhængige enzymer beskytter sædcellen under dens dannelse, og dermed beskytter den også dens halestruktur. Halens bevægelser bringer sædcellen fremad. Selen er desuden en vigtig antioxidant, der beskytter sædcellen mod oxidative skader – og skadede celler er jo ikke de bedste til at lave et barn 😉

Coenzym Q10 Både selen og coenzym Q10 findes i høje koncentrationer i sædcellens midterste del, som består af en af kapsel fyldt med mitokondrier. Mitokondrier findes i alle kroppens celler, og er cellens “kraftværk”, der producerer energi. Sædcellerne skal selvfølgelig have en masse energi for at kunne svømme fremad – derfor vil et lavt indhold af Q10 også medføre mere trætte og langsomme sædceller. Q10 er ligesom selen en vigtig antioxidant, der beskytter sædcellerne mod skader under deres dannelse i testiklerne, men beskytter faktisk også bagefter. Tilskud af Q10 har vist at kunne nedsætte antallet af unormale sædceller, og reagensglasforsøg har desuden vist, at Q10 kan øge sædcellers evne til at trænge ind i ægget.

Zink er også et vigtigt stof, når det gælder sædkvalitet. Ved zinkmangel nedsættes sædkvaliteten, da zink indgår i selve dannelsen af sædcellen. Desuden fungerer zink (ligesom Selen og Q10) også som en beskyttende antioxidant. Mænds største “lager” af zink er i prostata, som danner sædvæsken. Desuden er zink er  til stede i alle kroppens celler, og vi er derfor helt afhængige af en stabil tilførsel. Da sæd indeholder meget zink, kan drenge og mænd med et aktivt sexliv miste betydelige mængder zink på denne konto. Heldigvis får vi zink igennem en lang række fødevarer som fx kød, mælk, ost og fuldkornsprodukter.

Flere af de steder vi har læst, nævnes også D-vitamin og Folinsyre som faktorer, der kan have indflydelse på sædkvaliteten.

Andre tiltag Der er en lang række yderligere tiltag som mænd med lav sædkvalitet kan gå i gang med allerede nu. Et par eksempler: Undgå tobaksrøg, tab dig hvis du er overvægtig, hav sex hver eller hver anden dag (det gælder kun ved lav sædkvalitet. Ved normal sædkvalitet er chancen for graviditet bedst ved seksuel aktivitet hver 2.-3. dag – sorry Guys 😉 ) Under alle omstændigheder er det dog oplagt at lade et daglig tilskud af selen, zink og Q10 indgå i bestræbelserne, hvis man ikke kan spise sig til det gennem normal kost.

– Apoteksbloggers

(Vi kan faktisk godt selv høre, at det lyder lidt sponsoreret – men det er vi (som altid) ikke.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.