Tørre, røde, skællende plamager i ansigtet? Det kan være skæleksem!

Tørre, røde, skællende plamager i ansigtet? Det kan være skæleksem!

For kort tid siden havde jeg en kunde, en ung mand, som bad efter en fed creme til ansigtet. Han stod med to forskellige – ret fede – cremer, og spurgte hvilken han burde vælge. Jeg syntes ikke lige han så ud til at have behov for så fede cremer i ansigtet (det er de færreste der har sådan et behov), så jeg spurgte ind til det. Han sagde, at han ofte havde meget tør og let skællende hud omkring næsen. Jeg spurgte, om en fed creme normalvis virkede for ham; “Næh, ikke rigtig..”, var svaret. Det tænkte jeg nok. Jeg spurgte om han også oplevede det her tørhed og  skæl oppe ved øjenbrynene, og om han sommetider havde problemer med skæl i hovedbunden? Svaret var ja. Og tilstanden hedder skæleksem.

Skæleksem – hvad er det?
Skæleksem – eller seborisk dermatit, som det så fint hedder – er en tilstand, hvor gærsvampe (som vi alle har på huden) findes i et meget stort antal, især hvor talgproduktionen er stor – typisk ved næsefløje, øjenbryn og evt. hårgrænse. Her vil man typisk se rødmen i huden, fortykket hud og evt. skæl, som ligner tørhed. Mange personer med skæleksem vil også i perioder lide af skæl i hårbunden; igen pga. den højere svampebestand. Man kan have skæleksem i forskellige “sværhedsgrader”, hvor nogen oplever meget udtalte symptomer, mens andre kun har sjældnere og færre symptomer. Lige meget hvor slemt det er, kan det holdes nede ved hjælp af simple cremer. Man skal bare vide, hvilke cremer man skal gå efter 😉

Vi anbefaler
Til skæleksem i ansigtet har vi lidt forskelligt på apoteket – igen har min stakkels kæreste ageret forsøgskanin, da han jo som bekendt har lidt problemer i den retning både i skæg, hår og ansigt (det kan du læse med på her). Hans hud omkring næsen kan blive fuldstændig tyk og rød og skællende, det klør og er træls for ham. Jeg har givet ham en creme som hedder Kelual DS fra Ducray, som har haft en virkelig god effekt! I den behandlende fase skal den faktisk bruges 2 gange daglig, men det får jeg ham altså aldrig til! Så han har fået den på om aftenen, og allerede efter et par enkelte dage kunne vi se synlige resultater. Når symptomerne er væk, bruges den bare som vedligeholdende creme 2 gange om ugen. Den er uden parfume, så den lugter altså ikke super godt, men heldigvis forsvinder det hurtigt.
Ducray Kelual DS creme beroliger huden, dæmper kløen og rødmen, og så hæmmer den væksten af gærsvampen på huden, ved at give den dårligere betingelser for at overleve og formere sig.

La Roche-Posay har også lavet en creme til formålet – Kerium DS Creme. Den har vi ikke prøvet derhjemme endnu, men hvis vi får fingre i den og finder ud af den er fantastisk, så skal vi nok give lyd 😉

Mia Apoteksbloggers

Del:

Comments

 1. Kan du sige om cremen så er olie istedet for fedtbaseret?
  Findes der et vegansk produkt du kan anbefale?

  • apoteksbloggers Says: november 24, 2017 at 9:23 am

   Hej Troels. Olie/fedtbaseret vil typisk være det samme. Tænker du på om det er oliefrit? Altså en meget let creme? For det er de fleste af cremerne til skæleksem. Jeg tror bestemt de er egnede til veganere, men jeg vil gerne undersøge det hos firmaerne.
   Mange hilsner Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *