Kosttilskud til gravide – vi hjælper dig i junglen af anbefalinger

I december afholdt vi konkurrence, hvor vi bad jer følgere om at komme med ønsker til blogindlæg; der var overvældende mange der ønskede blogindlæg om kosttilskud. Rigtig mange ser det som en hel jungle, og det kan det så sandelig også være! Det er svært kun at lave ét enkelt indlæg om kosttilskud (det ville i hvert fald blive virkelig, virkelig langt!), så vi deler det lidt op til forskellige grupper. I dag snakker vi om kosttilskud til gravide, især set i lyset af den nye forskning der viser positive effekter af fiskeolie-indtag under graviditet. Vi skriver om selve kosttilskudet, samt hvad du skal være opmærksom på ved indtagelse 😉

Hvad er et kosttilskud?
Kosttilskud er en betegnelse der dækker over diverse tilskud af vitaminer, mineraler, urter, fiskeolie, mælkesyrebakterier osv. Vi vil lige starte med at slå fast at kosttilskud – som det fremgår af navnet – er tilskud til din normale kost. Det vil altså ikke sige at du kan læne dig tilbage og spise chips og chokolade som din eneste kost, bare fordi du tager kosttilskud, men du kan bruge dem til at supplere på områder, hvor du ikke formår at få rigeligt gennem kosten. Gravide kan dog have svært ved at få nok af alt det nødvendige gennem en sund og varieret kost, da fosteret snupper en del fra blodet.

Vitaminer
En multivitamin-tablet med de anbefalede doser af vitaminer og mineraler kan være en god idé at indtage, for at være sikker på, at du får det fornødne. Men du skal ikke tro, at “jo mere jo bedre” – visse vitaminer (det vi kalder fedtopløselige vitaminer) kan ophobe sig i kroppen og er ikke nødvendigvis gode for barnet. Derfor anbefaler vi en multivitamin som er udviklet specielt til gravide. Der ér faktisk forskel! Der er bl.a. justeret på indholdet af a-vitamin, da a-vitamin kan være skadeligt for fosteret i for store doser. Det er også derfor man fraråder store indtag af lever, da det indeholder meget a-vitamin. På apoteket kan du få den type kosttilskud fra fx Apovit eller Multi-tabs. De er også tilsat folsyre.
Folsyre eller folinsyre (det er det samme) er et meget vigtigt b-vitamin at få, når man er gravid. Faktisk er det allerbedst, hvis man får folsyre allerede op til graviditeten – så bare start med at tage det ligeså snart I begynder at planlægge en graviditet. Men der er jo altså også mange, som ikke planlægger at blive gravide, som bliver det alligevel. Bare rolig! 😉 Løbet er ikke kørt, I skal bare have fat i noget folsyre når det opdages.
Mangel på folsyre i forbindelse med graviditet øger risikoen for rygmarvsbrok hos barnet, så det er altså ikke for sjov 😉 Det anbefales at tage 400 mikg. folsyre om dagen fra planlægning af graviditet til 3 måneder henne. Folsyre er ikke skadeligt, så vi plejer at anbefale en multivitamin specielt til gravide både fra I planlægger graviditet til graviditeten slutter, også selvom indtaget så forlænges.
OBS! Denne type kosttilskud bør indtages i forbindelse med et fedtholdigt måltid.

Jern
Her har vi også en vigtig spiller på banen, nemlig jern. Sundhedsstyrelsen anbefaler at indtage et ekstra tilskud af jern på 40-50 mg. dagligt fra 10. graviditetsuge. Blodmængden i kroppen øges i løbet af graviditeten, og jern er en vigtig faktor i blodet. Husk at være opmærksom på jernindholdet i din multivitamin; indholdet er IKKE det samme her. På den måde er det heller ikke ligegyldigt, hvilket jerntilskud du vælger (altså hvilken styrke det er).
OBS! Jern optages bedre, hvis der er C-vitamin til stede. I mange jerntilskud er der af den grund allerede tilsat C-vitamin, men hvis det ikke er, kan det være en god idé at skylle tabletten ned med fx appelsinjuice.
Desuden er det vigtigt at vide, at jern bør tages forskudt fra en del forskellige lægemidler samt mælkeprodukter (og kalktabletter). Forskydningen skal være på 2-3 timer for en optimal optagelse i kroppen. Man kan fx tage jerntilskuddet inden sengetid eller alternativt mellem to måltider. Spørg på apoteket hvis du oplever at få forstoppelse af dine jerntabletter. Der findes forskellige jerntabletter til gravide og nogle vil opleve at få færre mavegener af fx Hæmjern og Aminocheleret jern. Det skal dog siges, at risikoen for mavegener afhænger af, hvor stor dosis er, og at selv jerntilskud på 40-50 mg sjældent vil give anledning til bivirkninger.

Fiskeolie
Fiskeolie, og de omega-fedtsyrer det indeholder, har man længe vidst er positivt for kroppen. Under graviditeten bidrager det bl.a. til udviklingen af hjernen, men lige før årsskiftet kom det faktisk frem, at fiskeolie også kan mindske risikoen for astma hos barnet (Du kan læse artiklen her)! Det er altså ret sejt! Lige præcis fiskeolie kan du faktisk sagtens “spise dig til”, det gør du gennem fede fisk som fx makrel, laks, sild. Husk at man ikke må få særlig meget rovfisk (fx tun) fordi de kan indeholde tungmetaller.
Hvis du vil have ekstra fiskeolie, eller hvis  du ikke kan lide fisk, så kan du tage noget fiskeolie som kosttilskud. Der findes en enkelt udgave specielt til gravide, som kommer fra mærket Apovit. Det er endnu ikke fastlagt fra Sundhedsstyrelsen præcist hvor meget fiskeolie der er anbefalet, så hvis du er i tvivl kan du tale med lægen eller os nede på apoteket.
OBS! Fiskeolie kan du tage sammen med din multivitamin ved et måltid, for at gøre det så nemt som muligt.

Kalk
Calcium eller kalk kan også være nødvendigt, hvis du ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter. Gravide anbefales ifølge Sundhedsstyrelsen minimum ½ liter mælkeprodukt om dagen eller et tilskud af kalk på 500 mg.
OBS! Kalk kan med fordel tages i forbindelse med din multivitamin og evt. fiskeolie. Husk at jern og kalk skal tages med minimum 2 timers mellemrum. Hvis du er tvivl om du er dækket ind med nok kalk gennem din graviditet, kan du beregne hvor meget kalk du i gennemsnit får i din daglige kost. Vi giver jer lige linket her.

Apoteksbloggers

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.