Myte: Aluminium i deodoranter er farligt!

Brugen af aluminiumchlorid i deodoranter har været meget omdiskuteret, og i en periode pegede man på, om det bl.a. kunne være med til at udvikle brystkræft.
Dog er disse påstande manet til jorden for længst – men på trods af det har vi stadig rigtig mange kunder, der søger deodoranter uden aluminium i. I dag kan du læse om, hvad aluminium egentlig gør i en deodorant, hvorfor nogle forsøger at undgå aluminium, og vigtigst; hvorfor det er ufarligt at bruge under armene.

Aluminium – hvorfor er det i deodoranten?
Aluminium, alun, aluminiumchlorid, aluminiumsalte.. Kært barn har mange navne, men er alt sammen ens. Aluminium er svedhæmmende, fordi det sammentrækker svedkirtlerne og derved forhindrer svedproduktion. Derfor er indholdet af aluminium også afgørende for, om en deodorant er antiperspirant, hvilket egentlig bare er en pæn betegnelse for “anti-sved”. Aluminium er et velkendt stof, og det giver sjældent irritation eller allergiske reaktioner i huden.

Hvad går myten ud på?
Det blev i sin tid diskuteret, om aluminium i deodorant kunne være farligt for den menneskelige organisme og bl.a. forårsage brystkræft. Dette udsagn er dog blevet manet til jorden af adskillige forskere og undersøgelser siden, og både Kræftens Bekæmpelse og Miljøstyrelsen har vurderet, at dokumentationen for påstandene er utilstrækkelig.
Aluminium findes i jordskorpen og dermed også i vores drikkevand. Det findes desuden i kosmetik og fødevarer, så derfor eksponeres vi i forvejen for en vis mængde aluminium. Det er rigtigt, at aluminium kan være skadeligt i for store mængder, men den mængde vi generelt eksponeres for anses ikke for værende farlig. Det er dog stadig uklart, hvordan og i hvor store mængder vi er i stand til at optage aluminium, og derfor anbefaler Miljøstyrelsen for en sikkerheds skyld, at aluminium ikke bruges på “åben hud” dvs. lige efter barbering eller på hud med eksem.
Der findes en del nyere deodoranter med forskellige ingredienser i der også nedsætter lugten, og vi afviser bestemt ikke at de virker – men vi VED, at aluminium virker! Desuden indeholder aluminiumfri deodoranter ofte parfume.

Det er altid svært at aflive myter, især fordi dem der bringer nyheden i første omgang, ikke er så gode til at bringe en ligeså stor nyhed der hedder “Hovsa, der tog vi sørme da lige fejl!”. Men vi håber at indlægget i dag har gjort nogle klogere på, hvad de skal vælge.

Hverken Kræftens Bekæmpelse, Miljøstyrelsen eller Sundhedsstyrelsen fraråder aluminium i deo, og vi bruger selv deodoranter med aluminium uden at tøve.

Go’ weekend

Apoteksbloggers

En tanke om “Myte: Aluminium i deodoranter er farligt!

 1. Jannike Munkholm siger:

  Hej med jer

  Jeg er lige stødt på jeres blog og dette indlæg. Besøget udspringer sig af en undren jeg fik, efter et besøg på mit lokale apotek i dag.

  Jeg er gravid og har i den forbindelse oplevet, at jeg lugter kraftigere af sved under armene. Det er i sig selv jo meget normalt, og jeg ville derfor på apoteket for at købe en deo i stedet for min Neutral da den ikke dækker behovet mere.

  Apotekerdamen gik helt i spagat da jeg sagde at jeg var gravid og gerne ville bede om en deodorant uden parfume. Hun ville næsten ikke sælge mig en parfumefri (jeg reagerer på parfume under armene), da man skulle passe på alt når man var gravid og at de fleste deodoranter uden indeholdt aluminiumchlorid. Da jeg sagde at jeg ikke gad lugte af sved hele dagen gik hun modvilligt med til at finde en til mig. “Når man er gravid skal man altid huske at tænke på hvad der skader barnet”, kom hun med flere gange. “Ja, det ved jeg – jeg er jordemoderstuderende”, var jeg lige ved at sige til hende.
  Jeg synes faktisk at det var en ubehagelig oplevelse, da hun fik mig til at tvivle om jeg gjorde det bedste for mit barn. Men jeg synes altså ikke, at det er for meget at forlange at undgå en svedlugt på trods af daglige bade. Også fordi jeg synes at jeg havde læst, at man ikke skulle være så bange for aluminium, som det er blevet pustet op i medierne.

  Mit spørgsmål er så; med baggrund i ovenstående konklusion (blogindlægget), kan det så overhovedet skade mit barn?

  Mvh Jannike

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.