Myggestik – what to do?

myggestik

Vi ser rigtig mange myggestik på apoteket i øjeblikket! Nogle mennesker reagerer mere voldsomt på myggestik end andre – men hvorfor klør det overhovedet? Hvad kan man bruge til at forebygge? Og hvad anbefaler vi at gøre, hvis du eller dit barn allerede er blevet stukket?

Hvad er et myggestik egentlig?
En myg lever som bekendt af blod, og når den stikker ind i huden på os, sprøjter den samtidig nogle stoffer ud. Disse stoffer hjælper myggen, så vores blod ikke størkner, og på den måde kan den mæske sig i blod så længe den vil. Disse stoffer reagerer desværre også med vores immunsystem, så området omkring stikket bliver rødt, klør og evt. hæver op. Vores immunsystemer reagerer forskelligt på forskellige stoffer, og derfor kan nogle mennesker også få flere “voldsomme” reaktioner på myggestik.

Hvordan forebygger og behandler man et myggestik?
For at forebygge myggestik findes en masse “husmoderråd”, men vi har researchet lidt, og de fleste af dem er altså blevet manet til jorden. Som udgangspunkt er det bedst at have tøj på, lade være med at opholde sig steder, hvor der er ekstra mange myg (fx ved søer), og bruge myggespray. Myggespray, som fx Autan eller Mygfri, har en lugt, som myg ikke kan lide. Mygfri er det eneste der indeholder  “diethyltoluamid (DEET)”. Det er dog ikke i så høje koncentrationer, som kan fås i udlandet. Ønsker man noget helt uden kemi, er der en mulighed for at lave sin egen naturlige myggebalsam – vi har ikke personlig erfaring med dette endnu, men det kan være en løsning, hvis du ikke ønsker traditionelle myggesprays. Det er firmaet SARD kopenhagen, som har tippet os om denne løsning: 1/2 dl. mandelolie med 10 dråber citronolie og 10 dråber lavendelolie.
I Danmark anbefales det ikke at bruge myggespray på små børn under 3 år, så dem må man sørge for at pakke ind i ekstra tøj.

Skaden er sket – hvad nu?
Det allerbedste du kan gøre er, at lade være med at klø! Når du klør i dit myggestik, forstærkes den reaktion som giver kløe og hævelse, og det er en ond cirkel. Men sommetider kan man have brug for lidt hjælp til at undgå det. Her anbefaler vi i de fleste tilfælde en creme, stift eller spray med stoffet “mepyramin” i. Det er et antihistamin, som hjælper med kløen, som kan bruges af børn over 2 år. En anden mulighed er, at smøre med noget creme som er lokalbedøvende og kløestillende – det må dog ikke bruges på åbne sår. (altså hvis du har kløet amok). Til de små børn under 2 år kan man smøre med Decubal Anti Itch Gel – det er en god idé at have den i køleskabet, så den køler ekstra meget.

En sidste mulighed er noget vi anbefaler til store og hævede myggestik, eller hvis du har rigtig mange på samme tid; antihistamintabletter. De fås i håndkøb, og hjælper på kløen og hævelsen – husk, at børn under 2 år ikke må få medicin uden at konsultere lægen først.

2 tanker om “Myggestik – what to do?

  • apoteksbloggers siger:

   Hej Laura.
   Det kan være tegn på infektion og ellers kan man nogle gange ha’ kløet så meget i det, så man får er “blåt” mærke af det.
   Du kan evt gå til lægen og få tjekket det op.

   Mvh Apoteksbloggers

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.