Solcreme med faktor 15 – er det højt nok?

Sol

Hver sommer kommer der artikler og debatter om, at solcreme med solfaktor 15 burde være rigelig solbeskyttelse til en dansk sommer, og at solcremer med højere faktor kun er nogle få procenter bedre. 2016 er ingen undtagelse. Vi diskuterer for og imod, og giver vores professionelle mening her på bloggen.

Solfaktor 15 vs. 50
Undersøgelser viser, at beskyttelse med solcreme faktor 15 med den korrekte dosering og ved hyppig indsmøring (ca. hver 3. time) er rigeligt, og beskytter huden med 93%. Det er også vist, at en solcreme med solfaktor 50 tilsvarende beskytter med 98%. Tallene taler jo sådan set for sig selv, men der er nogle problematikker, som man skal tage højde for;

1. Undersøgelsen er baseret på, at man smører sig ind i den korrekte mængde hver 3. time (korrekt mængde er ca. 40 ml til voksne og 20 ml til børn; en hel fyldt håndfuld på den der skal smøres ind, er en tommelfingerregel).  Det svarer til, at en almindelig solcreme-tube på 200 ml er nok til, at en voksen smører sig ind 5 gange i alt. Altså kun et par dage i solen, hvis man skal smøre sig ind hver 3. time. Desværre viser undersøgelser også, at vi danskere er dårlige til at smøre rigeligt solcreme på, og derved falder solfaktor-tallet drastisk. Ifølge flere kilder, bl.a. www.cancer.dk, vil en solcreme med SPF 16 kun beskytte med SPF 4, hvis man nøjes med at smøre halvdelen på.
2. Okay, nu bliver det lige lidt teknisk, vi undskylder på forhånd 😉  Solen udsender flere typer ultraviolette stråler, og i denne sammenhæng taler vi om UVA-stråler og UVB-stråler. Der er forskel på disse to typer stråling; UVB gør os brune, mens UVA kan skade celler, giver rynker, pigmentforandringer osv.
Det solbeskyttelses-tal der står på tuben, indikerer KUN UVB-beskyttelsen. En solcreme indeholder meget sjældent ligeså høj UVA-beskyttelse som UVB-beskyttelse. EU henstiller til, at indholdet af UVA-beskyttelse skal være minimum 1/3 af UVB-beskyttelsen, dvs. at en solcreme med SPF 15 vil have en UVA-beskyttelse på (minimum) faktor 5.  Hvis du derimod tager en solcreme med SPF 50, vil du få en UVA-beskyttelse på minimum faktor 16. OBS! Det er ikke alle solcremer lever op til kravet fra EU, så du skal kigge efter et mærke på solcremen hvor der står UVA med en cirkel omkring.  Har du behov for ekstra beskyttelse mod UVA-stråler, bør du i hvert fald have det in mente.

Vi er altså grundlæggende enige i, at solcreme med SPF 15 sagtens kan være rigelig solbeskyttelse, såfremt du smører dig helt korrekt. Men hvis du, ligesom så mange andre, har en eller to tuber solcreme som rækker til en hel sommer, så anbefaler vi altså stadig, at din solcreme er med en lidt højere solfaktor. Desuden anbefaler vi altid en højere solfaktor til hud med pigmentforandringer eller andre solskader i huden.

Hvad bør forbrugerne så vælge?
Først og fremmest så overvej, hvor du køber din solcreme – evt. et sted hvor du kan få rådgivning. Stil desuden krav til UVA-beskyttelsen; Jo højere jo bedre, og spørg evt. om den præcise UVA-beskyttelse er angivet (nogle enkelte brands har dette angivet). Find desuden solcreme i lækre konsistenser, som DU kan lide – det behøver ikke være hvid spartelmasse! Jo nemmere solcremen er at fordele, desto mere og oftere får du også lyst til at smøre dig. Det er desuden en god idé, at finde en solcreme der er vandresistent -især hvis du fx skal på badeferie. Der er forskel på, hvor vandresistente solcremer er, så her bør du også stille krav.
Og hvilken solfaktor skal du så vælge? .. Ja, det må du selv afgøre efter at have læst dette. Men

Giv gerne jeres meninger og erfaringer til kende i kommentarerne nedenfor – vi er altid interesserede i input!

Apoteksbloggers 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.