Weekendens debat om fluor-indhold i tandpasta – vi giver vores besyv med!

Vi melder os lige på banen i weekendens debat om fluor-indhold i tandpasta. Hvad er rigtigt og hvad er forkert?
Debatten går kort og godt ud på, at folk fravælger almindelig tandpasta, fordi de er bekymrede for det faktum, at der er tilsat fluor. I stedet bliver der købt såkaldte “naturtandpastaer” og lavet hjemmelavet tandpasta med kokosolie. Men hvad er problemet med den “nye” tendens? Det er faktisk ret enkelt, din tandpasta SKAL indeholde fluor for at mindske risikoen for huller i tænderne! Vi har læst artikler, hvor tandlæger kan se en tendens til flere huller i tænderne ved brug af tandpastaer uden flour. Og nej, fluor er ikke farligt i tandpasta. Men hvad er så op og ned i denne debat? Vi prøver lige – uden at gøre det alt for kemisk – at forklare hvorfor fluor i tandpasta slet ikke er farligt. 🙂

Facts
Fluor  i tandpasta hedder uorganisk fluor, som man kalder fluorid, fordi det ikke er “ren” flour. Fluorid bruges til at forebygge huller, fordi det styrker tændernes emalje. Det er ikke den rene farlige fluorgasart, der kommer i tandpasta, men natriumfluorid. Det er helt ufarligt i de mængder der bruges, når vi børster tænder. Fluor binder sig direkte til tandemaljen og gør den stærkere, så den kan modvirke bl.a. de syrepåvirkninger, der fører til huller i tænderne. Du kan sagtens vælge en form for naturtandpasta, men den skal altså stadig indeholde fluor hvis den skal forebygge huller.
Men hvad er det så folk er bange for ved fluor? Næsten alting kan blive farligt, hvis du indtager det i alt for store mængder, men vi snakker her om, at du skal spise hel tube tandpasta på én gang(som i; synke tandpastaen) for at der er sandynlighed for, at få reaktioner som følge. Det er der jo ingen der gør, og NEJ, man regner ikke med en hel tube tandpasta på et helt liv, men på en enkelt dag! I en tube tandpasta vil der maximalt være 0,15 gram fluorid  (EU’s grænsværdi). Man skal helt op og indtage 1  gram fluorid, før fluoridforgiftning bliver livstruende. Det svarer til ca. 6,5 tuber tandpasta, der skal indtages på én og samme dag – så siger vi bare go’ fornøjelse!
Vores anbefalinger og råd
Okay, nok fakta for nu 😉 Både voksne og børn skal altid anbefales almindelig tandpasta med fluor. Vi kan jo aldrig gå ind og bestemme eller bedømme, hvad folk i sidste ende vælger, men vi kan – ud fra vores faglige baggrund – komme med vores anbefalinger.
Børn helt ned til vuggestuealderen skal fra den første tand begynde at få børstet tænder med tandpasta. De skal have minimal mængde tandpasta på tandbørsten, men de skal stadig børstes med tandpasta indeholdende fluor. Spørg altid din tandlæge til råds hvis du er i tvivl. De kan også vise dig hvilken mængde der skal bruges på tandbørsten.

Herunder kan du læse vores bedste råd, så du trygt og roligt kan købe tandpasta til dig selv og dit barn.

– En tandpasta må maximimalt indeholde 1500 ppm fluorid og det anbefales at bruge en tandpasta på 1450 ppm fluorid.
– Spørg altid din tandlæge til råds inden du overvejer andre alternativer uden flour.
– Børn kan sagtens anvende voksentandpasta; det kan faktisk være en fordel, at de vænnes til smagen fra begyndelsen. Ellers findes der også børnetandpasta med forskellig børnevenlig smag på markedet.
– Lær dit barn fra begyndelsen at spytte tandpastaen ud bagefter tandbørstning (og bare rolig, der sker ikke noget ved de sluger det ind i mellem ;-))
– Brug hvad der svarer til en lillefingernegl eller ært, når du kommer tandpasta på børnenes tandbørste.
– Ved sensitive slimhinder og tendens til blister eller mundsår anbefales tandpasta uden skummemiddel (natriumlaurylsulfat), det kan fx være Zendium Classic.
– Køb tandpasta uden triclosan (pga.hormonforstyrrelser og allergi)

Og ja, som en lille bonusinfo får vi faktisk også fluor andre steder fra, det findes faktisk i vores drikkevand – og det er vores tænder glade for 😉

God mandag – Apoteksbloggers

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.